Strijd om het geel wordt tot het eind toe gestreden

Geen berichten
Strijd om het geel wordt tot het eind toe gestreden

De strijd om het geel in de Tour de Lisse 2016 is nog allesbehalve beslist. Vrijdagavond regende het in de vijfde etappe – andermaal een criterium over 10 ronden – aanvallen. Maar gele truidraagster Gwen Langeveld wist ze allemaal te pareren en probeerde er zelf ook nog tussenuit te knijpen. Dat liet de concurrentie weer niet gebeuren, waardoor er om de dagzege werd gesprint.

Dat gebeurde met een grotere kopgroep dan in de voorgaande criteria. Konden er dinsdag 7 rennertjes mee aan kop van de wedstrijd en donderdag 15, nu wisten 21 het hoge tempo vooraan bij te benen. Dat wijst erop dat de vermoeidheid bij de toppers begint toe te slaan, maar het kan natuurlijk ook zijn dat de echte dieseltjes nu pas warm beginnen te draaien.

Het was interessant om te zien of er in de grotere groep nog nieuwe rennertjes met sprintersbenen op zouden staan. Dat bleek niet het geval, de erkende hardrijders melden zich als eerste op de brug, ook wel bekend als de ‘Col du Conijn’. Anders dan donderdag – toen ie nog op de laatste meters een ultieme jump plaatste – leidde Björn Spaargaren nu het hele laatste rechte eind. Met zijn tweede zege op rij ontpopt hij zich tot de Marcel Kittel van de Tour de Lisse 2016. Witte truidrager Rens Vergeer wist gele truidraagster Gwen ook nog nipt voor te blijven.

Tijdens de vijfde etappe, waarvoor het startschot werd gelost door de bekende scheidsrechter Pieter Vink (zelf ooit deelnemer aan de TdL) en winnaar van vorig jaar Iwan Hulsebosch eregast was, deden zich twee valpartijtjes voor. Op de achterkant van het parcours tuimelden drie rennertjes over elkaar heen. Mark Horsman en Jesse Riko konden hun weg na een reglementaire ronde vergoeding vervolgen, Senna Garrelts moest worden behandeld door de EHBE en ging met een snee in zijn kin en een pijnlijke pols voor de zekerheid door naar de dokterpost in het Spaarne Ziekenhuis. Daar werd gelukkig geconstateerd dat er niets was gebroken. Bikkel Senna gaf aan er zaterdag zeker weer bij te zijn om zijn teamgenoten aan te moedigen. Ook roze truidraagster Maud van Eijk ging nog ‘het asfalt kussen’, zoals dat in wielerkringen heet. Zij liep schaafwonden op, maar zal zaterdag waarschijnlijk wel weer van start gaan. Zoals Pieter Vink al voor de start aangaf; wielrenners zijn uit ander hout gesneden dan de meeste voetballers…

De Tour de Lisse 2016 wordt zaterdag afgesloten met een individuele tijdrit op het zgn. Puntenburgparcours, goed voor 4,5 kilometer. De eerste renner zal om 18.00 uur vertrekken. De verschillen aan de kop van het klassement zijn dermate klein, dat over de afloop nog weinig tot niks valt te voorspellen.

De uitslag van de vijfde etappe en de klassementen na dag 5 staan hier: TDL 2016 uitslag etappe 5 en klassementen na dag 5

Dolly van der Laan maakte weer foto’s. Ze staan hier: http://myalbum.com/album/LEDuYgdRoG3c

Geen berichten

Back to Top